Bancile din Germania, destabilizate de criza datoriilor suverane

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca sistemul bancar din Germania risca sa ajunga in trista si iremediabila situatie in care a ajuns sistemul bancar din Grecia, cauza principala fiind criza datoriilor. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca bancile germane au demarat un amplu proces de camuflare a dificultatilor cu care se confrunta.

Deutsche Bank, activa si Romania, se inscrie si ea in categoria institutiilor financiare destabilitate de cumulul datoriilor suverane.

Analistii economici de peste granite sunt de parere ca bancile din Germania se confrunta cu o situatie foarte delicata. Chiar daca nu se preconizeaza o prabusire a intregului sistem financiar, problemele identificabile sunt suficient de grave pentru a genera comportamente evazive.

Astfel, 6 dintre cele 14 banci germane supuse testelor de rezistenta in fata crizei datoriilor au refuzat sa-si faca riscurile publice.

Aveam un acord cu autoritatile de reglementare si bancile, care prevedea ca fiecare banca sa-si publice separat riscurile vizavi de datoria suverana“, a declarat secretarul general al Comitetului European al Supraveghetorilor Bancari, Arnoud Vossen.

Deutsche Bank este una dintre institutiile financiare care au preferat sa isi ascunda rezultatele, impreuna cu Postbank, Hypo Real Estate, grupurile mutuale DZ si WGZ Bank, precum si banca publica regionala berlineza Landesbank Berlin.

Aceasta miscare a fost de natura sa produca ingrijorare in randul analistilor financiari. Ei au luat in calcul ipoteza intrarii in default (incetare de plati) a bancilor grecesti, iar concluzia a fost ca un asemenea demers implică riscuri incalculabile pentru bancile germane.

Un default al guvernului elen nu poate fi considerat un eveniment izolat. Suntem ingrijorati in special in privinta impactului care nu poate fi calculat cu precizie. Orice cifra ar fi doar o supozitie, a declarat Raimund Roeseler, sef pentru supravegherea sectorului bancar in cadrul Autoritatii de Reglementare Financiara Bafin.

Singurul lucru care ofera siguranta pentru moment este faptul ca bancile germane sunt mai solide si mai bine capitalizate decat acum doi ani, dar potentialul unei reactii in lant in urma default-ului Greciei ar atrage sectorul in teritoriu necunoscut.

Tocmai de aceea, specialistii considera ca, din motive de siguranta, cele mai mari zece banci germane ar avea nevoie de 127 miliarde euro capital suplimentar. Aceasta este cifra inaintata de un studiu al Institutului de Cercetari Economice DIW.

Urmarim zilnic situatia lichiditatilor tuturor bancilor importante. Am intensificat supravegherea si avem dialoguri intense cu bancile despre expuneri si despre cum privesc situatia de pe piata monetara, a spus Roeseler.

Nici refinantarea nu este o problema pentru institutiile financiare germane, in pofida unei retrageri de pe piata europeana a fondurilor americane cu operatiuni pe piata monetara.

Unii investitori americani au iesit de pe piata europeana fara sa tina seama de situatiile diferite din fiecare tara, dar am vazut ca bancile germane au fost capabile sa isi acopere necesarul de refinantare in dolari, a mai precizat Raimund Roeseler.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.