Bancile, cei mai mari proprietari de terenuri din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca institutiile financiare au devenit cei mai mari proprietari de terenuri din Romania, cauza acestei situatiuni fiind criza economica, incapacitatile de plata si falimentele.

Astfel, dinamica acestui sector a fost dinamizata in ultimii doi ani de licitatiile organizate de banci, executarile silite si scoaterea pe piata a terenurilor fiind, de cele mai multe ori, singurele solutii de recuperare a sumelor investite in acord cu firmele sau persoanele fizice ajunse in trista incapacitate de plata.

Partea neconvenabila pentru institutiile financiare este ca valoarea garantii­lor nu mai este acum nici pe de­parte cat era atunci cand s-au acordat creditele. Asa se face ca pentru recuperarea unor su­me de zeci sau chiar sute de mii de euro, bancile scot la vanzare tere­nuri in camp, departe de utilitati, sau fanete pe care nu le mai vrea nimeni.

Pe langa acestea exista, insa, si proprietati bine pozitionate si cu o certa valoare imobiliara.

Spre deosebire de vanzarea apar­tamentelor prin procedura de executare silita, vanzarea tere­nu­rilor se desfasoara, in genere, mult mai ra­pid, in situatiile in care exista cum­pă­ră­tori interesati.

Datornicii renunta mai usor la terenuri decat la apar­tamentele in care locuiesc. De aceea e mai usor sa cumperi un teren, pentru ca datornicul nu mai depune eforturi atat de mari in a face rost de bani pentru a-si plati datoria. In plus, situatia in care pana la licitatie debitorul se inte­le­ge cu creditorul este mai rara la executorii bancari fata de executorii judecatoresti“, a de­cla­rat un executor de la BCR.

In plus, in cazul unui teren nu e ne­voie de punere in posesie, se vin­de dreptul de proprietate. Terenul nefiind ocupat de debitor, este foar­te usor pentru cel care cas­tiga licitatia sa-si intabuleze dreptul de pro­prie­tate, fiind astfel proprietar cu acte in regulă.

La un apartament, frecvent trebuie facuta o evacuare contra cost si, in plus, asta nu e cea mai placuta activitate. Dese­ori nu intri efectiv in posesia apar­tamentului pentru ca trebuie eva­cuat fostul proprietar“, precizeaza un alt executor.

Acestea fiind spuse, pare-se ca cei mai frecventi cumparatori de terenuri executate silit sunt dezvoltatorii de centre comerciale sau de ansambluri rezidentiale.

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 47 Comentarii

Ce conditii trebuie sa indeplineasca romanii care lucreaza in strainatate pentru a obtine un imprumut?

Retincenta manifestata de institutiile financiare in acordarea de credite cetatenilor romani care isi desfasoara activitatea in strainatate si-a pierdut din amploare in ultimii ani. Astfel, persoanele care lucreaza legal in afara tarii pot obtine credite de nevoi personale sau credite imobiliare/ ipotecare de la bancile din Romania. Pentru a se acoperi de riscul de frauda sau de accident, institutiile de[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.