Yandex.Metrica

Bancile, cei mai mari proprietari de terenuri din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca institutiile financiare au devenit cei mai mari proprietari de terenuri din Romania, cauza acestei situatiuni fiind criza economica, incapacitatile de plata si falimentele.

Astfel, dinamica acestui sector a fost dinamizata in ultimii doi ani de licitatiile organizate de banci, executarile silite si scoaterea pe piata a terenurilor fiind, de cele mai multe ori, singurele solutii de recuperare a sumelor investite in acord cu firmele sau persoanele fizice ajunse in trista incapacitate de plata.

Partea neconvenabila pentru institutiile financiare este ca valoarea garantii­lor nu mai este acum nici pe de­parte cat era atunci cand s-au acordat creditele. Asa se face ca pentru recuperarea unor su­me de zeci sau chiar sute de mii de euro, bancile scot la vanzare tere­nuri in camp, departe de utilitati, sau fanete pe care nu le mai vrea nimeni.

Pe langa acestea exista, insa, si proprietati bine pozitionate si cu o certa valoare imobiliara.

Spre deosebire de vanzarea apar­tamentelor prin procedura de executare silita, vanzarea tere­nu­rilor se desfasoara, in genere, mult mai ra­pid, in situatiile in care exista cum­pă­ră­tori interesati.

Datornicii renunta mai usor la terenuri decat la apar­tamentele in care locuiesc. De aceea e mai usor sa cumperi un teren, pentru ca datornicul nu mai depune eforturi atat de mari in a face rost de bani pentru a-si plati datoria. In plus, situatia in care pana la licitatie debitorul se inte­le­ge cu creditorul este mai rara la executorii bancari fata de executorii judecatoresti“, a de­cla­rat un executor de la BCR.

In plus, in cazul unui teren nu e ne­voie de punere in posesie, se vin­de dreptul de proprietate. Terenul nefiind ocupat de debitor, este foar­te usor pentru cel care cas­tiga licitatia sa-si intabuleze dreptul de pro­prie­tate, fiind astfel proprietar cu acte in regulă.

La un apartament, frecvent trebuie facuta o evacuare contra cost si, in plus, asta nu e cea mai placuta activitate. Dese­ori nu intri efectiv in posesia apar­tamentului pentru ca trebuie eva­cuat fostul proprietar“, precizeaza un alt executor.

Acestea fiind spuse, pare-se ca cei mai frecventi cumparatori de terenuri executate silit sunt dezvoltatorii de centre comerciale sau de ansambluri rezidentiale.

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Ne parasesc si bancile grecesti

Am fost informati ieri ca nu mai putin de patru institutii financiare care activeaza in Romania fie vor s-o stearga elegant si curat, fie intentioneaza sa-si vanda o parte din active. Avand in vedere ca economia nationala este departe de a fi stabila, nu este de mirare ca bancile mai mici o duc prost si foarte prost. Cu toate acestea,[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Romanii prefera sa stea in chirie

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, cetatenii romani au rentuntat, in mare parte, la dorinta straveche si atavica de a fi proprietari si au inceput sa ia in calcul posibilitatea investitiilor, de regula, modice in piata chiriilor. Avand in vedere ca recesiuna a destabilitat economia Romaniei in toate aspectele-i posibile, cetatenii romani s-au vazut pusi in imposibilitatea[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

De ce scad preturile terenurilor

Piata terenurilor din Romania trece printr-o perioada ambigua. Desi preturile au scazut cu pana la 90% de la inceputul crizei economice, numarul celor care vor sa incheie contracte este atat de mic incat nici macar nu merita amintit. Specialistii si expertii de toate orientarile profesionale ne informeaza ca preturile terenurilor vor continua sa scada intr-un ritm constant, ceea ce nu[...]

Citeste mai mult
coming back soon