fbpx Yandex.Metrica

Banca Transilvania acorda credite in cadrul programului “Prima Casa 4”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati, via Ziarul Financiar, ca Banca Transilvania, a cincea in topul celor mai relevante institutii finaniare din Romania, plasament calitativ realizat in functie de activele detinute, a inceput programul de creditare in cadrul programului Prima Casa 4.

Plafonul alocat de aceasta banca imprumuturilor ipotecare este de 25 milioane de euro, suma considerabil mai mica decat cele alocate in primele trei editii ale acestui proiect guvernamental.

Avand in vedere ca statul a decis sa garanteze doar 50% din creditele acordate, nu este de mirare ca insitutiile financiare au intrat in acest program „creditar” cu multa precautie.

Sa nu uitam ca numarul celor in incapacitate de plata a dobanzilor aferente imprumuturilor de acest fel  este in continua crestere, unele voci avizate sustinand ca viitorul va fi unul al pietei imobiliare suprasaturate de unitati locative executate silit si vandute contra unor sume derizorii.

Banca Transilvania percepe dobanda variabila formata din Euribor la trei luni plus o marja de 4%. Dobanda ajunge la 5,54% pe an la cotatia actuala a Euribor.

In ceea ce priveste creditul in lei, dobanda nominala este de 5,49% pe an (adica nivelul actual al Robor la trei luni), la care se adauga, insa, un comision lunar de administrare de 0,2%, ceea ce echivaleaza cu o marja de dobanda 2,4% pe an, aproape de maximul permis de lege pentru creditele Prima casa.

Acestea fiind spuse, amintim faptul ca reprezentantii guvernamentali au impus institutiilor financiare pastrarea conditiilor de creditare identificabile in cadrul primelor trei editii ale programului Prima Casa.

Aceasta masura controversata si mult dezbatuta a obligat bancile sa reduca sumele sumele investite in acest proiect si sa conceapa, in paralel cu desfasurarea programului de creditare , oferte alternative.

Desi Prima Casa 4 a debutat impiedicat si problematic, se pare ca relevanta-i in dinamica imobiliara este la fel de pregnanta ca in anii trecuti.

Suntem informati, in aceasta ordine de idei, ca nu mai putin de 16 banci si-au exprimat intentia de a participa la acest program.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
coming back soon