Yandex.Metrica

Asigurarea obligatorie a locuinţei a intrat în vigoare astăzi

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Locuiești sau nu într-o zonă cu pericol de inundații, trebuie să închei o poliță de asigurare apartamentului sau a casei, în termen de șase luni. În această situație se află cei peste 8,3 milioane de proprietari de locuințe la nivel național. Dacă refuză, sunt pasibili de o amendă de până la 500 de lei.

Legea asigurării obligatorii prevede clar: orice proprietar al unei locuințe, fie că vorbim de o garsonieră într-un cartier mărginaș ori de o casă cu multe etaje într-un cartier rezidențial, va trebui să încheie o poliță de asigurare a acesteia. Ea acoperă trei mari riscuri: inundații, cutremur și alunecări de teren, nu și incendii. O spun oficialii din cadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va încheia aceste poliţe cu românii. Dintre toate companiile de asigurări care sunt pe piaţă numai 13 sunt acţionare la PAID: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum.

Unde puteți încheia polița de asigurare obligatorie

Asigurarea obligatorie pentru locuinţă poate fi cumpărată de la orice agenție a unuia dintre cei 13 asiguratori membri ai PAID. Fiecare companie va avea agenți în toată țara, inclusiv în mediul rural.

Vor achita o sumă de 20 de euro cei care stau într-un bloc sau casă cu structură de rezistență din beton armat, lemn și cărămidă arsă. În caz de daune, ei vor primi maximum 20.000 de euro. În schimb, cei care nu au avut banii necesari să-și construiască o locuință solidă, cu pereți exteriori din cărămidă nearsă, vor plăti 10 euro. Însă și despăgubirea va fi mai mică – până la 10.000 de euro de locuință.

Cât plătești dacă nu-ți asiguri casa

Refuzi să-ți asiguri locuința? Atunci plătești o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Constatarea contravențiilor se face de către primari și persoanelor împuternicite de aceștia, potrivit Legii asigurării obligatorii a locuinței.

Cei care primesc ajutoare sociale de la autorități sau locuiesc în locuințe sociale sunt exceptați de la plata acestei prime. Banii vor fi asigurați din bugetul local. Potrivit lui Marius Bulugea, directorul general al PAID, 5% din proprietarii de case se află în această situație, mai precis aproximativ 400.000 de persoane. “Administrațiile locale trebuie să aibă, în bugetele locale, sume destinate acestei categorii”, spune Bulugea.

Și cei care au deja o asigurare facultativă trebuie să încheie una obligatorie

O prevedere care a stârnit multe nemulțumiri este faptul că proprietarii de case care au deja o asigurare facultativă a locuinței trebuie să încheie și o poliță obligatorie, după data la care expiră contractul în curs. Cu alte cuvinte plătesc de două ori pentru aceeași locuință. În această situație se află peste două milioane de români, care, până la 30 iunie, au semnat deja un contract de asigurare facultativă a locuințelor, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Câți bani fac companiile din aceste polițe

Pentru că polița de asigurare nu are o valoare foarte mare, miza asiguratorilor este baza mare de clienți care vor fi obligați, prin lege, să încheie un astfel de contract. Iar numărul acestora nu este deloc de neglijat: 8,3 milioane de posibili clienți care vor primi oferte din partea companiilor de asigurări. Dintre aceștia, 4,5 din locuințe sunt în mediul urban și 3,8 în mediul rural.

Dacă legea asigurărilor obligatorii ar fi intrat în vigoare înainte de inundațiile de anul acesta, atunci ar fi putut fi salvate 246 de locuințe și anexe. Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale, alte 654 sunt în pericol de prăbuşire, iar aproape 3.500 au fost avariate în urma inundaţiilor.

Printre cei care au avut de suferit din cauza inundațiilor se numără și “norocoșii” care s-au aflat într-o zonă cu risc mai mic pentru asiguratori. Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) arată că, până la 8 iulie, nouă asigurători au avizat 1.700 de dosare de daună după inundaţiile din ultima perioadă şi au început și plata despăgubirilor. Este vorba despre societățile Allianz-Ţiriac, ARDAF, Asirom, Astra Asigurări, BCR Asigurări, Carpatica Asig, Euroins, FATA Asigurări și Generali. Locuințele asigurate se află în zona de Nord-Est, Sud-Est și Vest.

De exemplu, Astra Asigurări a anunţat că a deschis 300 de dosare de daună pentru locuinţele afectate de inundaţii în judeţele Suceava, Neamţ Botoşani şi Bacău, valoarea totală a despăgubirilor fiind de circa 2,5 milioane de lei. Groupama Asigurări a deschis până în prezent 234 de dosare de daună pentru locuinţele afectate de inundaţii, în contul cărora va plăti despăgubiri în valoare estimată de 1,98 milioane lei (aproximativ 461.000 euro), potrivit companiei.

La nivel european, există şapte ţări în care se aplică legi privind asigurarea obligatorie a locuinţelor: Danemarca, Olanda, Franţa, Belgia, Elveţia, Norvegia şi Spania, potrivit Mediafax.
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

S-a schimbat schimbarea! Polita facultativa poate tine locul celei obligatorie!

Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) a fost anulat in instanta desi, decizia nu este irevocabila. Conform ordinului, proprietarii care aveau polite facultative, erau obligati sa-si faca si polita obligatorie. Drept urmare, avand azi o polita facultativa, care sa includa cele 3 riscuri, cutremur, inundatii si alunecari de teren, este suficient. "Se suspenda executarea Ordinului CSA 15/2012 si a Normelor[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Polite de asigurare obligatorie a locuintelor in valoare de 13,4 milioane lei

Conform celui mai recent comunicat de presa "livrat" de reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, au fost emise pana in prezent aproximativ 820.000 de polite asigurare a locuintelor, in aceasta categorie fiind incluse doar cele trei riscuri cerute obligatoriu prin lege, si anume cutremur, inundatii si alunecari de teren. In aceeasi ordine de idei, valoarea totala a primelor brute[...]

Citeste mai mult
coming back soon