Yandex.Metrica

Apartamentele, cu 9% mai ieftine

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform ultimei analize de piata a Institutului National de Statistica (INS), apartametele s-au vandut, la nivel national , cu 8,94% mai ieftin in al doilea trimestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.

In privinta caselor, cererea a fost relativ redusa. Ofertele sunt, de asemenea, putine iar proprietarii tind sa tina cu dintii de preturile de strigare.  In plus, casele se incadreaza mai greu in programul guvernamental de creditare, ca urmare a preturilor mai ridicate, in special in spatiile urbane.

Aceste aspecte justifica in buna masura faptul ca ieftinirea in cazul caselor de la oras a fost, in medie, de doar 6% (mai precis 6,12%, conform datelor de la INS).

Conform raportului invocat mai sus, proprietarii au lasat la pretul de strigare pe garsoniere doar 2% in primele 10 luni din 2011, in timp ce in perioada similara din 2010 au lasat 8%.

In acelasi registru al preturilor cerute de proprietari si nu al celor de vanzare, apartamentele de doua camere s-au ieftinit anul acesta cu numai 3%, iar in 2010 cu 12%. Aceeasi tendinta se manifesta si in cazul apartamentelor de 3 camere, care s-au ieftinit cu numai 1% in 2011, dar cu 9% in aceeasi perioada din 2010.

Trebuie remarcat faptul ca aceste valori indica pretul declarat de tranzactionare, si nu pretul cerut de proprietari, ceea ce inseamna ca raportul celor de la INS este relativ corect. Sa nu uitam, insa, ca orice statistica implica o anumita marja de eroare, motiv pentru care cifrele identificate trebuie percepute nuantat si cu reticente modeste.

Sursa: fin.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

"Prima Casa 4" si inflatia imobiliara

Cei de la Ziarul Financiar ne informeaza ca programul guvernamental Prima Casa 4 a readus pe scena asa-zisa inflatie imobiliara. Stagnarea aparent iremediabila din ultimii ani a fost spulberata, iar preturile au crescut, in doar o luna de la startul proiectului, cu aproximativ 2%. Tendinta de apreciere a preturilor la locuinte este  inexplicabila, asta in conditiile in care, in materie[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Pretul mediu al apartamentelor a crescut cu 2%

Conform ultimei analize efectuate de specialistii portalului imobiliare.ro, preturile apartementelor din Cluj-Napoca au scazut, in ultimul an, cu aproximativ 7%. Cu toate acestea, in luna august a fost identificata o usoara modificare a valorilor de pe piata, un numar deloc neglijabil de proprietari exprimandu-si nemultumirea fata de situatiunea actuala. Astfel, indicele imobiliar a crescut in ultima luna cu 2%, pretul[...]

Citeste mai mult