Yandex.Metrica

Apartamente în Zorilor: locuinţe plătite, bloc nelocuibil

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cumpărătorii de apartamente din ansamblul Prima Rom din Zorilor se plâng că nu se pot muta în locuinţe sau că nu au actele care să ateste că sunt proprietari.

Dezvoltatorii spun că lucrările sunt realizate în proporţie de peste 90%, iar restul ar urma să fie terminate în această toamnă. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca ne-au informat că instituţia a dat răspuns negativ solicitării făcute în martie de dezvoltator pentru dovada de luare în folosinţă.

“Termenul de predare este depăşit cu un an. Dezvoltatorii spun că e gata 90% din lucrare, ceea ce e adevărat, nu contestăm asta. Numai că situaţia aceasta ţine de luni bune: din decembrie nu se mai lucrează în scara noastră şi noi am plătit 90% din sumă”, spune unul dintre proprietari. În scara unde şi-a cumpărat acesta apartamentul s-au putut muta deocamdată numai trei familii.

“Noi am reuşit să ne mutăm de o lună, când s-au finalizat şi racordurile la gaz. Apartamentele trebuiau predate în 31 august 2009, cu spaţii comune şi drum de acces. Acesta nu este gata, mai trebuie făcute intabulările, casa scării nu este finisată, iar garajele nu le putem folosi. În interior atârnă cablurile pe afară, iar liftul nu este instalat. Noi de lucrări suntem mulţumiţi, de cum a ieşit blocul şi de calitate, dar mai e foarte puţin de făcut, ca efort financiar, şi vedem că lucuruile nu se mişcă de anul trecut. Câteva luni am avut de plătit şi rată la bancă, şi chirie”, se plânge proprietarul recent mutat în casa nouă. “Avem un vecin care nu poate accesa credit pentru restul de plată pentru că nu e intabulată locuinţa, iar noi stăm cu ochii pe televizor ca să vedem dacă nu cumva se modifică nivelul TVA până se finalizează toate aceste proceduri şi să avem mai mult de plătit până la urmă”, adaugă acesta.

Deocamdată, accesul din strada Observatorului spre blocurile ridicate e dificil, dacă nu cumva vrei să te strecori printre gard şi vegetaţie, semne de şantier se văd în imobilul dinspre stradă şi câţiva muncitori apar pe la balcoane, iar interiorul uneia dintre scări e cel al unei clădiri de şantier – cabluri la vedere, casa liftului blocată şi întuneric. “Dacă ajungem târziu acasă, urcăm scările cu lanterna sau cu telefonul mobil”, spune un locatar de la etajul doi. “Dezvoltatorul imobiliar Prima Rom întârzie, din nou, predarea apartamentelor din Zorilor, strada Observatorului nr. 136-138 (de data aceasta la corpul B), din cauza absenţei gazului, dând vina pe furnizor. Noi stăm în chirie de un an din această cauză şi suntem la capătul răbdării. Suntem cumpărători de bună-credinţă. Am plătit 90% din apartament”, arată Elena pe site-ul domnuleprimar.ro, într-o sesizare din 1 iunie.

De cealaltă parte, dezvoltatorii dau asigurări că lucrările continuă, la fel şi demersurile pentru înscrierea în cartea funciară. “Se lucrează pe şantier. Dosarul pentru intabulare e depus la primărie, aşteptăm să se facă recepţia. Documentele sunt depuse din martie. În corpul B sunt date în folosinţă apartamente, în corpul A se mai lucrează la branşamente. La casa scării mai avem de pus măştile pentru cabluri şi lifturile, dar asta când se va constitui asociaţia de locatari ca să avem cui să le predăm pentru întreţinere. Construcţia este finalizată 95%, este unul dintre puţinele proiecte finalizate în această perioadă dificilă. Întârzieri sunt, dar lucrăm şi încercăm să rezolvăm pe rând problemele. Noi sperăm ca în toamnă să finalizăm lucrările”, spune Ştefania Marchiş, reprezentanta dezvoltatorilor.

Ansamblul rezidenţial cuprinde 248 de apartamente cu una, două şi trei camere, integral contractate, şi mai multe spaţii comerciale la parterul imobilului şi la mezanin. Construcţia este proiectată cu regim de înălţime parter, mezanin şi cinci până la 12 etaje. Potrivit panoului de şantier, termenul de execuţie a lucrărilor prevăzut în autorizaţie este mai 2009, iar data începerii construcţiei este 1 august 2007. Compania finalizează lucrările la “centrul cultural japonez” cu apartamente în zona Plopilor şi se pregăteşte de un alt proiect rezidenţial în Mănăştur.

Probleme cu alunecările de teren

În 2008, locatarii a trei blocuri aflate pe strada Zorilor au acuzat societatea Musubi SRL (antreprenorul general al proiectului Prima Rom) că ar fi vinovată de alunecările de teren apărute în ultimul timp în zonă. Reprezentanţii constructorului – care a fost deja amendat pentru lipsa unui proiect tehnic – au motivat că alunecările de teren au fost provocate de spargerea unei conducte de apă.

Răspuns negativ pentru dovada de luare în folosinţă

Potrivit certificatului de urbanism eliberat în 2005 pentru proprietarii terenului de pe str. Observatorului, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) prevăzut în Planul Urbanistic General (PUG) era 1,8. În hotărârea de consiliu local pentru aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu necesar proiectului (iunie 2007) CUT a ajuns la 3,65, potrivit datelor oferite de Biroul mass-media al Primăriei Cluj-Napoca. “Prima Rom a depus documentaţia pentru dovada de luare în folosinţă în 8 martie, dar solicitarea a primit răspuns negativ. Asta se întâmplă de obicei atunci când realitatea din teren nu corespunde cu autorizaţia de construire emisă”, a menţionat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.
Sursa: Ziua de Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Un nou investitor privat vrea sa construiasca blocuri pe strada Eugen Ionesco

Se pare ca dezvoltatorii imobiliari sunt completamente indiferenti la exigentele arhitecturale. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca un investitor privat a propus in sedinta Comisiei Tehnice a Teritoriului si Urbanism (CTATU) construirea a doua imobile multifamiliale pe strada Eugen Ionescu. Aceasta noua tentativa de ridicare a unor cladiri de locuinte colective este in directa si[...]

Citeste mai mult
Acum 11 ani 0 Comentarii

Boom imobiliar dezumflat: locuinţe mai puţine în 2010

Numărul caselor şi al apartamentelor finalizate la Cluj în primul trimestru a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Dezvoltatorii marilor proiecte şi-au pus ansamblurile în conservare. In primul trimestru al acestui an, în judeţul Cluj s-au finalizat 515 locuinţe. în 2009, numărul aferent aceleiaşi perioade ajungea la 1.203, conform datelor Direcţiei Regionale de Statistică (DRS). Dacă, anul trecut, locuinţele[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Trei proiecte pentru un Cluj extins

Cluj-Napoca este un oras aparent imun la efectele dezastruoase ale recesiunii. In ciuda faptului ca piata imobiliara locala s-a resimtit in ultimii doi ani, dinamica rezidentiala a continuat fara modificari notabile de directie. S-au construit si se construiesc cartiere noi, iar dezvoltatorii insista neabatuti sa implementeze proiecte urbanistice mai mult sau mai putin pertinente. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca trei[...]

Citeste mai mult
coming back soon