Antreprenorii investesc in supraetajarea si mansardarea imobilelor vechi

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca fenomenul supraetajarilor ia amploare si in Romania.

Desi numarul antreprenorilor dispusi sa efectueze diverse reparatii in schimbul construirii de mansarde este inca relativ mic, toate semnele indica un interes crescut al investitorilor pentru astfel de „miscari” de pe urma carora castiga atat asociatiile de proprietari, cat si cei care investesc sumele de bani.

Pretul platit de constructori poate fi reparatia „gratuita” a infiltratiilor de la ultimele etaje sau innoirea instalatiilor.

Atat blocurile, cat si casele simple pot ajunge in situa­tia de a fi supraetajate. Mo­tivatiile difera de la caz la caz, dar, in esenta, este vorba de o mai profitabila fructificare a am­prentei la sol pe care o ocupa imobilul. Singura conditie este ca su­praetajarea sa se facă legal, adica tinand cont de prevederile de ur­ba­nism si de acordul proprietarilor.

Daca supraetajarile presupun uneori utilizarea de materiale mai gre­le, mansardarea este un caz parti­cu­lar de supraetajare, care poate in­semna utilizarea de materiale mai usoare sau eventual transformarea unui pod in spaţiu locuibil.

In situaţia caselor, fundatia trebuie sa permita ridicarea unui etaj.

Su­praetajarea trebuie facuta cu cap, cu proiecte profesioniste, nu trebuie facuta economie la bani, pentru ca altfel se mutileaza oraşul. Un castig pentru locatari e ca astfel se face frecvent o reinnoire a structurii sau a instalatiilor, poate chiar si o reabilitare termica“, a declarat Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Bucureştiului.

Situatii de supraetajari incep sa apara atat in Bucu­resti, cat si in tara.

Supraetajarile nu au o si mai mare amploare pentru ca e destul de complicat juridic aspectul. Cel mai des supraetajarea se limiteaza la mansardari. Oricum, cand e vorba de acordul asociatiei de proprietari, e mai usor in Ardeal, e vorba de mentalitate. In Bucuresti oamenii se pun foarte greu de acord pentru orice investitie“, adauga Patrascu.

In cazul su­praetajarii unui bloc, trebuie sa fie de acord toti locatarii de la ultimul etaj si peste jumatate din restul locatarilor.

In ultimele luni apar tot mai multe constructii deasupra imobilelor vechi, in special in zonele centrale ale oraselor. Cauzele acestui fenomen sunt puterea financiara redusa a locatarilor – care simt totusi nevoia unor investitii in blocuri – coroborata cu incapacita­tea asociatiilor de proprietari de a strange bani pentru reparatii, fie acestea si de amploare redusa. Ap­a­ritia unui antreprenor care sa re­zol­ve aceste lipsuri, in schimbul profitului obtinut din viitoarele mansarde, pare salutara.

Trebuie subliniat, inca de la inceput, ca nu mereu supraetajarile sunt posibile tehnic sau legal.

Exista situatii in care se prevede chiar in proiect ca se poate supraetaja, mai ales in cazul caselor, pentru ca au fundatia buna. Exista, insa, si situatii de imobile facute inainte de cutremurul din 1977, dintre care multe sunt ridicate fara a tine cont de anumite reglementari seismice si care nu pot suporta o supraetajare“, a declarat Sandu Chirita, in­giner constructor la Sagex Cons­truct.

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.