Yandex.Metrica

ANL Cluj, episodul 2: autoritatile mint in timp ce chiriasii cauta solutii sa cumpere apartamentele!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Acum cateva zile aflam ca Primaria Cluj-Napoca a decis marirea chiriilor in cazul locuintelor ANL de 6 ori(!) acestea ajungand la 600 lei pe luna. Pe langa nemultumirea evidenta izvorata din aceasta decizie, chiriasii ANL din blocurile de pe Calea Floresti nu intelegeau cum la Cluj, autoritatile nu aplica legea, respectiv nu le ofera posibilitatea sa cumpere locuintele in care stau.

“Ca sa poata cumpara locuintele trebuie sa se stabileasca niste criterii. Fiecare consiliu local trebuie sa faca o expertiza in care sa se hotarasca valoarea ca sa se vanda. La Cluj inca nu s-a ajuns in aceasta faza. Ele sunt intabulate ca un imobil si trebuie apartamentate, iar acest lucru mai dureaza”, a sunat raspunsul Primariei prin vocea sa, Oana Buzatu.

Desi nu oferea date concrete, raspunsul Primariei Cluj-Napoca avea o oarecare doza de optimism pentru chiriasii ANL. Dar daca Primaria minte? Ziua de Cluj a tinut sa verifice declaratia reprezentantei Primariei si a primit urmatorul raspuns de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj(OCPI), semnat de directoarea institutiei, Leontina Kovacs: ” Prin prezenta va aducem la cunostinta ca in urma verificarilor efectuate s-a constatat ca pentru imobilul situat in Cluj-Napoca, strada Calea Floresti nr 58.B nu a fost identificata nicio solicitare privind receptia si inscrierea in evidentele de cadastru si publicitate imobiliara”.

Drept urmare Oana Buzatu a revenit asupra declaratiei initiale: “Locuintele nu au fost niciodata intabulate pentru ca s-au aflat in proprietatea ANL si nu se pusese problema vanzarii. Pentru ca urmeaza a fi vandute si a aparut legislatia care permite vanzarea locuintelor, primaria a inceput demersurile incepand de la hotarare de consiliu local”.

In tot acest timp chiriasii ANL din tara nu au stat in stand-by. Ei au constituit o asociatie, Asociatia Locatarilor din Blocurile pentru Tineri din Romania(ASLBTR), care in prezent are 6.000 de membri din toata tara, si care are drept scop initierea unui dialog cu autoritatile statului in vederea cumpararii de catre chiriasi a locuintelor ANL.

“In 5 martie am fost la ministrul Dezvoltarii, Cristian Petrescu, caruia i-am propus ca in loc de chiriile pe care le platim noi acum sa platim 100 de euro sau echivalentul in lei si in felul acesta am putea sa ne ajutam pe noi, chiriasii blocurilor ANL, cat si statul, care ar incasa dupa cele 38.000 de apartamente existente la nivel national suma de 3,8 milioane de euro lunar, bani cu care ei ar putea revitaliza constructia de noi locuinte ANL in viitor”, a declarat Dan Nistor, presedintele ASLBTR.

Raspunsul guvernantilor intarzie odata cu schimbarea Guvernului, iar termenul legal de 30 de zile a fost deja depasit. Reprezentantii ASLBTR vor mai astepta cateva zile dupa care se vor adresa justitiei.

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon