Amendă pentru casele degradate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Românii care au proprietăţi imobiliare aflate în stare de degradare ar putea fi obligaţi să efectueze lucrări de reparaţie a acestora. Proprietarii care vor ignora cererea primăriilor şi nu-şi vor repara locuinţele degradate vor fi amendaţi, potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern.

Textul proiectului de ordonanţă prevede obligativitatea ca proprietarii să procedeze la lucrări asupra imobilelor vechi sau degradate exterior, precum reparaţii, tencuieli şi zugrăveli. Pentru remedierea acestor probleme, ei ar urma să fie scutiţi temporar de la plata impozitului pe proprietatea în cauză, în timp ce acele persoane care nu vor efectua lucrările respective ar urma să fie sancţionate cu până la 10.000 de lei amendă sau chiar cu închisoare.

Scutire pentru clădirile riscante

Lucrările vor trebui derulate din propria iniţiativă a proprietarului, persoană fizică sau juridică, sau la cererea autorităţilor locale. De precizat că obligaţia acestor lucrări nu va fi însă valabilă nici pentru construcţii deja expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de risc seismic, nici pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise în programele locale pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică.

Timp de gândire: maximum şase luni

Lucrările de intervenţie vor consta în reparaţii la zidării, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorii sau terasei, inclusiv refacerea sau repararea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei, demontarea sau remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade şi terase.

Cât priveşte termenul pentru executarea lucrărilor de intervenţie, acesta va fi de maximum şase luni de la data primirii de către proprietar a unei notificări din partea autorităţii locale şi poate fi extins doar cu cel mult două luni şi numai cu acordul primarului.

Proprietarii notificaţi vor fi obligaţi să permită realizarea lucrărilor şi verificarea executării corecte a acestora prin diriginţi de şantier sau firme de consultanţă specializate, pe tot parcursul lucrărilor. De asemenea, proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie trebuie asigurate, pe cheltuială proprie, de către proprietarii construcţiilor.

Cât costă reparaţiile

În funcţie de dimensiunile clădirii şi de gradul de deteriorare exterioară a acesteia, bugetul pentru astfel de lucrări ar putea fi cuprins între 2.000 de euro şi 10.000 de euro, asta dacă ne gândim la o locuinţă unifamilială, structurată pe două nivele, cu o amprentă la sol de maximum 160 de metri pătraţi, estimează Alexandru Radu, manager al companiei Alma Construct din
Bucureşti.

„Totuşi, este greu de prognozat o sumă anume, ar putea chiar depăşi 10.000 de euro în unele cazuri, acolo unde va fi nevoie de refacerea completă a izolaţiei exterioare, a acoperişului sau acolo unde vor fi necesare şi intervenţii asupra structurii de rezistenţă a clădirii”, a arătat constructorul.

Facilităţi fiscale

Proprietarii vor fi scutiţi de plata cotei de 0,7% către Inspectoratul de Stat în Construcţii şi 0,5%, către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenţie. De asemenea, TVA aplicată asupra preţului materialelor va fi recuperată în cuantum de 50% de către proprietari.

2.000 de euro. Atât ar putea fi suma minimă necesară pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie.
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.