Yandex.Metrica

Aderarea Romaniei la Zona Euro vine cu primele surprize: ce se va intampla cu creditele romanilor?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Se discuta din ce in ce mai intens in ultima perioada despre trecerea iminenta a Romaniei la moneda unica europeana. Previziunile in acest sens indica anul 2015 ca fiind tinta acestei schimbari istorice. Este prematur sa analizam care sunt avantajele si dezavantajele trecerii la Euro, insa temerile romanilor, pentru ca ele exista, sunt intemeiate. Fie ca este vorba de salariu, de preturi sau de creditele de la banci, romanii vor resimti si ei, ca si ceilalti cetateni europeni inaintea lor, socul acestei schimbari, desi aparent lucrurile sunt simple.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, declara recent: Daca ai de luat o suma de bani, salariul este impartit la cursul de 4 lei, iar creditul se imparte tot la 4 lei. Daca ai salariu in lei si credit in valuta, atunci creditul ramane la fel, iar salariul se imparte la 4 lei. Nu a existat tara europeana in care locuitorii sa iasa in strada de bucurie ca s-a trecut la euro”.

Cel mai probabil trecerea la moneda unica se va face in urma adoptarii unei legi prin care toate sumele in lei se vor converti in euro la un anumit curs stabilit. Aceasta poate aduce insa avantaje si dezavantaje.

Daca in cazul salariilor, trecerea la moneda unica europeana poate fi un avantaj, pentru ca dispare riscul valutar, nu acelasi lucru putem sa-l spunem in cazul creditelor bancare.

In principiu, daca este vorba despre dobanzi fixe, se va mentine nivelul prevazut in contracte. Acest lucru nu este neaparat avantajos, mai ales pentru clientii care au deja credite in derulare, poate de cativa ani. Pentru lei, nivelul dobanzilor este in mod traditional mai mare, iar clientii raman blocati cu un credit scump, intr-o valuta pe care nu au vrut-o atunci cand l-au contractat, care nici macar nu isi mai justifica dobanda, dat fiind faptul ca se schimba moneda“, arata Teodor Avramescu, analist financiar.

Situatia nu este totusi critica pentru acesti clienti, care au incheiat contracte de credit in lei, la dobanzi mai mari si, odata cu trecerea la euro, vor fi nevoiti sa ramburseze creditele la dobanzile prevazute in contract, pentru ca exemplele din Uniune in situatii similare ne prezinta renegocieri ce au avut loc intre cele doua parti pe marginea termenilor si conditiilor contractuale, in functie de solicitarile clientilor sau de politicile bancilor.

Aderarea Romaniei la moneda unica europeana reprezinta un pas firesc pe care ni l-am asumat din prima secunda cand am devenit stat membru al Uniunii Europene, si un deziderat in sine spre dezvoltare economica si spre integrare in spatiul european.

In prezent, statele care au adoptat deja moneda unica europeana sunt: Franta, Germania, Italia, Spania, Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Grecia, Irlanda, , Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, si Slovenia.

Sursa: imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

A inceput Prima Casa, varianta in lei. Ce se intampla cu preturile locuintelor?

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit recent bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala. Din totalul acestora, 500 milioane de lei sunt destinati achizitionarii de locuinte construite prin ANL. Decizia de a acorda credite pentru achizitia de locuinte prin programul guvernamental[...]

Citeste mai mult
coming back soon