Yandex.Metrica

Activele imobiliare nu au trecere pe piata din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Numarul firmelor aflate in insolventa este tulburator de mare. Avand in vedere ca situatia economica din Romania este imprevizibila si instabila, nu este de mirare ca multe companii mici si foarte mici dau faliment intr-un ritm alert.

Suntem informati, via Curierul Natioal, ca numarul dosarelor de insolventa aflate pe rolul judecatorilor se ridica la aproximativ 34.000. In aceasta ordine de idei, pare-se ca doar 4% dintre patronii acestor firme aflate la final de drum depun eforturi suplimentare pentru a evita falimentul.

Reprezentantii Caselor de Insolventa Transilvania (CITR) sunt de parere ca s-a ajuns la aceasta aglomerare de firme falimentare din cauza indiferentei administratorilor, acestia alocand sume infime practicienilor de insolventa si neimplicandu-se constructiv in procedurile de „eliminare” a firmelor de pe piata.

Acestea fiind spuse, reprezentantii CITR ne informeaza ca multe dintre aceste companii muribunde ar putea scapa de tristul deces daca cei care le gestioneaza ar depune eforturi suplimentare.

In Romania, in medie, se aloca unei proceduri de insolventa circa 60 euro lunar, fara a include costurile de conservare a activelor societatilor debitoare. Calculul are la baza estimarile CITR, potrivit carora piata locala de insolventa se situează in jurul valorii de 25 milioane de euro, iar in prezent 34.000 de companii se afla in proces de insolventa“, se arata intr-un comunicat remis redactiei Curierul National.

Din pacate pentru nefericitii care lucreaza in cadrul acestor companii muribunde, patronii pare-se ca nu vor sa elimine starea de  insolventa, preferand sa scape de eventualele datorii prin urgentarea procesului de falimentare.

In cazul in care administratorii acestor firme ar aloca sumele necesare acoperirii costurilor de conservare si de administrare a activelor societatii aflate in insolventa, persoanele care contribuie la asigurarea bunul mers al procedurii ar scapa de o corvoada in plus si ar fi, in ultima instanta, remunerate.

Nivelul scazut al fondurilor investite in proceduri de insolventa determina ca numarul procedurilor de reorganizare sa fie destul de redus fata de acela al falimentelor. Astfel, un procent de 96% din procedurile aflate pe rolul instantelor sunt proceduri de faliment. Valoarea scazuta a fondurilor implicate in finantarea societatilor aflate in insolventa si reticenta cu care se confrunta debitorii aflati in procedura pentru a accesa fonduri pentru finantarea activitatilor determina multi dintre debitori sa opteze pentru o procedura de faliment in detrimentul uneia de reorganizare“, a declarat Andrei Cionca, Managing Partner CITR.

Suntem, de asemenea, informati ca principala problema cu care se confrunta practicienii in insolventa este dificultatea crescuta si crescanda a valorificarii activelor societatilor falimentare. In aceasta ordine de idei, se pare ca activele imobiliare sunt cele mai indezirabile, firmele cu acest profil aducand cel mai mic profit practicienilor respectivi.

Predictiile sunt clare si univoce. Costurile de conservare a activelor in cauza si cele legate de expunerea acestora pe piata vor creste direct proportional cu instabilitatea economica, procedurile de insolventa devenind, astfel, mai solicitante din punct de vedere financiar.

Cresterea fondurilor destinate finantarii activitatii societatilor aflate in proceduri de insolventa ar determina o parte a societatilor care in prezent se confrunta cu o criza a lichiditatilor sa apeleze cu incredere la procedura reorganizării judiciare in vederea restructurarii societatilor. Lipsa de incredere si amanarea deschiderii procedurii insolventei au cel mai adesea drept consecinta deschiderea procedurii de insolventa foarte tarziu, cand reorganizarea activitatii nu mai este posibila sau este foarte dificila,” a declarat Radu Lotrean, Managing Partner al Casei de Insolventa Transilvania.

Sursa: Curierul National

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Oportunitatea din spatele insolventei

A spune ca o proprietate in insolventa poate reprezenta o oportunitate unica pentru investitorii cu apetente speciale pentru situatiile de risc pare a fi o absurditate pe care o pot crede doar cei care nu privesc crunta realitate in fata. Adevarul este, insa, ca realitatea este relativa, echivoca si mult prea complexa pentru a fi clasata in moduri absolute. Suntem[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Chiriile din Europa cresc in mod constant

Suntem informati, via Imopedia.ro, ca europenii au fost loviti de recesiune atat de brutal si de aparent iremediabili incat o posibila revitalizare imobiliara si economica pare improbabila. Acestea fiind spuse, nimic nu este atat de grav precum pare la o prima analiza. Europenii, printre care ne numaram si noi, sunt, cel putin momentan, in incapacitatea de a-si achizitiona locuinte. In[...]

Citeste mai mult
coming back soon