Yandex.Metrica

Activele imobiliare din Romånia, supraevaluate

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Romania şi Ungaria sunt singurele pieţe imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzacţiilor arătand necesitatea scăderii în continuare a preţurilor proprietăţilor, potrivit unui studiu DTZ, realizat la nivel mondial.
Analiza compară un index al valorii activelor imobiliare la nivel mondial, realizat pe baza profiturilor anuale pe care investitorii estimează că le vor obţine într-un orizont de cinci ani, ajustate cu riscurile pe care aceste ţări le prezintă. În aceste condiţii, compania de consultanţă imobiliară a clasificat pieţele analizate în trei categorii, respectiv „fierbinte“, „caldă“ şi „rece“, Romania fiind încadrată la ultima treptă.
În categoria „rece“ au fost incluse pieţele unde profiturile previzionate sunt sub aşteptări, iar din cauza preţurilor supraevaluate aceste ţări ar trebui evitate de investitori. Dacă se estimează că piaţa este supraestimată cu peste cinci procente atunci este clasificată în această categorie.
„Avand în vedere numărul redus de tranzacţii pe parcursul anului 2009 şi în prima jumătate din 2010, Romånia este clasificată ca o «piaţă rece» în funcţie de indicele DTZ Fair Value Index. Romania şi Ungaria sunt singurele state din Europa de Est care oferă atractivitate limitată investitorilor. Această situaţie este rezultatul menţinerii unei diferenţe semnificative între aşteptările vanzătorilor şi cele ale cumpărătorilor“, a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox. În opinia sa, aşa cum s-a întåmplat în Europa, proprietăţile din sectorul de retail au suferit cel mai mult în timpul crizei financiare, pierzand cel mai mult din valoare şi devenind astfel „fierbinţi“ pentru investitori.

În aşteptarea ieftinirilor

„Acest lucru se reflectă şi în dominarea sectorului de retail pe piaţa tranzacţiilor din Romania. Pe de altă parte, lipsa tranzacţiilor pe piaţa birourilor indică faptul că este nevoie ca preţurile să scadă în continuare pentru ca acest sector să fie atractiv, avånd în vedere că riscul perceput în legătură cu piaţa romanească rămåne acelaşi“, a adăugat Sergentu.
Luånd în considerare toate sectoarele imobiliare, în Europa, cele mai puţin atractive pieţe pentru investitori sunt Marea Britanie şi ţările nordice, iar Germania oferă cele mai bune perspective în ceea ce priveşte profiturile viitoare.
În afară de Marea Britanie şi regiunea nordică, Europa Centrală şi de Est are numărul cel mai mare de pieţe „reci“, dar contrabalansat cu un număr egal de ţări incluse în categoria „fierbinte“. Astfel, randamentele relativ ridicate fac din Praga una dintre pieţele cele mai atractive pentru investitorii imobiliari, în timp ce cumpărătorii de proprietăţi din Moscova prognozează o creştere a profiturilor în perioada următoare în urma majorării semnificative a chiriilor.
La întocmirea studiului au fost luate în considerare 180 de pieţe individuale, definite în funcţie de oraş şi de segmentul imobiliar.
Sursa: Curentul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Sectorul chiriilor este in continua scadere

Conform unui sondaj al The Royal Institution of Chartered Surveyors, reprezentantii companiilor internationale si locale considera ca trimestrul trei va fi unul al scaderii chiriilor si a valorilor activelor imobiliare de pe piata din Romania. In ciuda faptului ca aceste predictii sunt cel putin sumbre, specialistii de toate facturile sunt de parere ca va creste, in paralel cu scaderile mentionate[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Romania va aduce un beneficiu de 22 miliarde de euro pe piata mondiala a constructiilor

Situatia precara a sectorului imobiliar din Romania este cunoscuta de toata lumea. In ciuda faptului ca specialistii de toate facturile vocifereaza insistent si divers, e poate mai bine sa nu speculam in necunostinta de cauza. Iata de ce sunt de preferat informatiile concrete, informatii care ofera cetateanului de rand posibilitatea de a-si forma propria opinie. Imopedia.ro ne ofera, in acest[...]

Citeste mai mult
coming back soon