Yandex.Metrica

Achizitia de locuinte in prezent este mai accesibila decat in 2007!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Datorita scaderilor constante de preturi din ultimii ani, impreuna cu scaderile costurilor creditelor ipotecare(in special ne referim la programul guvernamental Prima Casa) si cu cresterea veniturilor populatiei, asistam in prezent la un fenomen cel putin interesant. Cumpararea unei locuinte in conditiile anului 2012 este mai la indemana fata de perioada de boom imobiliar a anului 2007!

“Preturile multor imobile au ajuns la o convergenta cu venitul mediu pe care nu am avut-o niciodata in Romania si astfel achizitia unei locuinte prin credit e mai accesibila ca oricand”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Raportul echilibrat de forte intre preturile locuintelor si veniturile populatiei, este intarit si de scaderea costurilor creditelor ipotecare. Astfel, in prezent, costurile creditelor(DAE) se situeaza in medie in jurul valorii de 7,2% pe an, fata de 7.8% pe an cat era in anul 2007.

Pentru a fi mai pe inteles va oferim exemplul pe care doamna Anca Bidian l-a dat pentru o familie din Bucuresti. Cu venituri cumulate de numai 700 de euro, aceasta ar putea accesa in prezent un credit pentru achizitia unui apartament cu doua camere, lucru imposibil in trecut. Astfel cu un grad de indatorare putin peste 50%, se poate achizitiona un apartament de 50-60 metri patrati, la un pret de aproximativ 55.000 de euro.

Potrivit Kiwi Finance, cel mai mic cost al unui credit pe piata bancara este in prezent de 5,72% DAE, iar cel mai mare de 10,78%.

Sursa: Capital

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Ratele la Prima Casa in Cluj sunt la acelasi nivel cu cele din Bucuresti
Acum 7 ani 2 Comentarii

Ratele la Prima Casa in Cluj sunt la acelasi nivel cu cele din Bucuresti desi veniturile medii lunare sunt cu peste 500 de lei mai mici!

Politica Bancii Nationale a Romaniei si ambitia guvernatorului Mugur Isarescu de a egaliza costurile creditelor in lei cu cele ale creditelor in euro, au facut ca in ultima perioada gradul de accesibilitate al locuintelor din Romania sa creasca. Si cum reduceri semnificative de preturi ale locuintelor nu sunt asteptate in viitorul apropiat, toate sperantele romanilor stau in consecventa BNR in[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Cauzele cererii scazute de locuinte

Cererea de locuinte se pastreaza la un nivel scazut iar specialistii de pe piata imobiliara au identificat cateva dintre cauzele acestui fapt. In primul rand dezvoltatorii trebuie sa-si reduca pretentiile, oferind locuinte la preturi competitive. Apoi este necesara o crestere a nivelului de trai corelata cu o crestere economica. In fine, reintoarcerea investitorilor in piata va veni odata cu stabilizarea[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Francul elvetian si creditele ipotecare

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor. Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost[...]

Citeste mai mult
coming back soon