Yandex.Metrica

A treia lună de corecții în piața imobiliară. Cât va continua trendul descrescător?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

În luna noiembrie, piața imobiliară a marcat a treia lună consecutivă de mici corecții de prețuri la apartamente de vânzare, după maximele atinse în august, în plină ”febră” a activității imobiliare de după ridicarea restricțiilor. 

De asemenea, și volumul cererilor de tranzacționare din noiembrie este în descreștere față de luna anterioară cu aproximativ 25%, scădere mai accentuată decât în perioada similară a anului trecut, când diferența între lunile noiembrie și octombrie a fost de aproximativ 10%.

Este o ajustare firească

Specialiștii Blitz sunt de opinie că aceasta este o revenire normală la un ritm de activitate și la un nivel de prețuri adaptat perioadei, după vârfurile de activitate remarcate în a doua jumătate a lunii august și pe durata lunii septembrie. Este o ajustare firească. După scăderea abruptă a activității din trimestrul al II-lea, cei interesați de tranzacții s-au grăbit să revină în piață pe perioada verii. S-au înregistrat astfel o activitate sporită, lucru ce a dus la creșteri de prețuri.

Scăderile de prețuri reprezintă o revenire pe baza volumului de cereri și oferte, la un nivel mai sustenabil, adaptat volumului de intenții de tranzacționare. 

În plus, incertitudinea din ultimele săptămâni, generată de scrutinul electoral și de anunțurile privitoare la evoluția cazurilor au dus la o stagnare a pieței.

Opinia este că în continuare luna ianuarie poate aduce anumite corecții  de prețuri punctuale, în marja de 5%, în special la imobilele care au fost oferite la vânzare cu mai multe luni în urmă și nu s-a reușit tranzacționarea. De aceea, specialiștii Blitz recomandă potențialilor cumpărători să țină legătura îndeaproape cu agentul lor imobiliar, pentru a afla în timp util de asemenea oportunități de preț.

Ușoare corecții de prețuri la apartamente de vânzare

Prețurile la apartamentele de vânzare au înregistrat o corecție ușoară la nivel agregat de oraș,  cu câteva excepții notabile, indicele prețurilor pe Cluj situându-se la nivelul de 1,502 euro pe mp, în ușoară scădere de 2.3% față de luna precedentă. 

Variațiile au fost diferite pe cartier, având loc creșteri și scăderi în majoritatea cartierelor în marja de 1-2%, per ansamblu trendul fiind unul de corecție.

Creșteri 

Astfel, în cartierul Zorilor, indicele Blitz la apartamentele de vânzare a crescut cu 8,28 puncte procentuale, atingând valoarea de 1,673 euro/mp. 

De asemenea, în cartierul Iris, prețurile au crescut cu 4,55 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 1,380 euro pe mp. 

Scăderi

Pe de altă parte, o corecție importantă s-a remarcat în zona semicentrală, cu o scădere de 6.8%, până la valoarea de 1655 Euro/mp. Alte scăderi notabile de prețuri au avut loc în cartierul Grigorescu, cu 1,78 % și au atins valoarea de 1,547 Euro/mp. 

Zona Centrală 

Zona de Centru a înregistrat o fluctuație minoră din punct de vedere al evoluției prețurilor. Prețul mediu la apartamentele de vânzare a variat de la valoarea de 1,975 euro la 1,979 euro pe mp. Oferte actualizate la apartamente de vânzare în zona centrală găsești aici

Florești 

În Florești, zona limitrofă a Clujului cu o dezvoltare imobiliară explozivă, s-a înregistrat o ușoară scădere de prețuri cu 1,29 %, până la 916 Euro pe mp. Florești este una din zonele cu cele mai mici prețuri la apartamentele de vânzare din zona Cluj, beneficiind de oferte avantajoase. Vezi tabelul de mai jos: 

Scăderi de prețuri la chirii 

Ca imagine de ansamblu, sfârșitul toamnei vine cu scăderi la chirii în aproximativ toate cartierele, indicele Blitz fiind în scădere cu 4,36%, ajungând astfel la valoarea de 351 de euro preț mediu pentru un apartament de închiriat pe o lună. 

Cea mai importantă scădere a fost remarcată în cartierul Mărăști, unde indicele Blitz la apartamentele de închiriat a scăzut  cu 11,57%, atingând pragul de 321 euro. 

O altă scădere semnificativă a fost înregistrată în cartierul Zorilor, cu 5,59 % până la o valoare de 355 euro. 

Aceste scăderi au fost contrabalansate, pe de altă parte, de câteva creșteri de prețuri la chirii în alte cartiere, de până în 3%. 

Această creștere a fost înregistrată în cartierul Mănăștur cu 1,6%, până la valoarea de 318 euro, și în cartierul Florești cu 2,67 %, ajungând la valoarea de 231 euro pentru chiria medie pe o lună la un apartament.

Vezi graficul de mai jos pentru mai multe informații agregate. 

Chiriile din zona centrală a orașului au marcat, de asemenea, scăderi, chiria medie lunară pentru apartamente ajungând la 421 euro, înregistrându-se astfel o diminuare a prețului cu 1,17%.

Vezi prețurile la chirii în cele mai importante cartiere din Cluj sub formă de tabel 

Inchirieri apartamenteOctombrieNoiembrie
Cluj$367.00351.00
Buna Ziua$425.00421.00
Central$426.00421.00
Floresti$225.00231.00
Grigorescu$369.00363.00
Iris$279.00270.00
Manastur$313.00318.00
Marasti$363.00321.00
Plopilor$420.00400.00
Zorilor$376.00355.00

* Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 2 ani 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare continuă a doua lună pe corecții  în Cluj-Napoca

Prețurile apartamentelor de vânzare au continuat să înregistreze o scădere ușoară și în luna septembrie. Comparativ cu luna august prețul mediu al apartamentelor a scăzut cu 36 de euro de la 1484 euro/mp în luna august la 1448 euro/mp în luna septembrie. Scăderi importante de preț în mai multe cartiere clujene O scădere spectaculoasă de preț a fost înregistrată în[...]

Citeste mai mult
man-working-on-a-laptop-sitting-at-a-desk
Acum 3 luni 0 Comentarii

Retrospectiva pieței imobiliare din Cluj pe anul 2020

Anul 2020 a fost un an atipic pentru piața imobiliară, cu un corolar întreg de emoții legate de riscurile aferente tranzacționării - de la incertitudine și expectativă la declanșarea pandemiei în martie la optimism și relaxare pe final de an. Cum a evoluat piața pe parcursul întregului an vă povestim pe larg în cele ce urmează.  Restricții de primăvară Anul[...]

Citeste mai mult
Acum 6 zile 0 Comentarii

Corecții în prețurile de vânzare pe final de trimestru

Primul trimestru din an s-a încheiat cu multă efervescență în piața imobiliară și cu o dinamică ascendentă a intențiilor de tranzacționare, în contrast semnificativ cu perioada similară a anului trecut, când trimestrul se încheia sub imperiul restricțiilor. Astfel, în luna martie Indicele Blitz pentru apartamente de vânzare, după creșterile înregistrate în luna februarie a avut o corecție moderată de 3.37%,[...]

Citeste mai mult
coming back soon