Yandex.Metrica

71 euro/mp a fost cea mai mare creștere înregistrată în luna august de către Indicele Blitz

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

În luna august, prețurile din Cluj-Napoca își continuă traiectoria pe o scală ascendentă, de creștere graduală. Unul dintre motivele pentru care prețurile/mp ale apartamentelor cresc încontinuu se datorează faptului că, în prezent, cererea încă depăşeşte oferta disponibilă pe piață.

71 euro/mp a fost cea mai mare creștere înregistrată în luna august de către indicele Blitz, această cifră regăsindu-se în două dintre clasamentele analizate pe parcursul acestui articol.

Creşterea pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca pentru luna august este următoarea:

 1. garsoniere – 1458 euro/mp – cu 52 euro/mp mai mult decat în iulie;
 2. apartamente 2 camere – 1414 euro/mp – cu 32 euro/mp mai mult decat în iulie;
 3. apartamente 4 camere– 1202 euro/mp – cu 29 euro/mp mai mult decat în iulie;
 4. apartamente 3 camere– 1324 euro/mp – cu 18 euro/mp mai mult decat în iulie.

Garsonierele au parte de cea mai mare creștere deoarece “odată cu mărirea suprafeței prețul pe mp scade, motiv pentru care suprafețele mai mici o să aibă tot timpul prețurile pe mp mai ridicate. Totodată, suma totală investită este mai mică, majoritatea cumpărătorilor de garsoniere reușind să achiziționeze din surse proprii, fără a apela la credite. În plus, oferta existentă la garsoniere și apartamente cu 1 cameră este destul de limitată, dezvoltatorii axându-se pe apartamente cu 2 și 3 camere, fiind cele mai căutate compartimentări din piață.” precizează Bogdan Petrovai, Senior Broker și Team Leader al departamentului de vânzări case și apartamente

Făcând un top 5 al cartierelor cele mai râvnite de către clujeni, acestea sunt:

 1. Centru – 1601 euro/mp – creştere mai mare cu 54 euro/mp, faţă de luna iulie;
 2. Zorilor – 1526 euro/mp – creştere mai mare cu 71 euro/mp, comparativ cu luna iulie;
 3. Gheorgheni – 1510 euro/mp – în scădere cu 2 euro/mp, faţă de luna precedentă;
 4. Mărăşti – 1504 euro/mp – creştere mai mare cu 31 euro/mp, faţă de luna iulie;
 5. Andrei Mureşanu – 1450 euro/mp – creştere mai mare cu 30 euro/mp, comparativ cu luna iulie.

Aceste zone reuşesc să scoată pe piaţă cele mai scumpe apartamente deoarece, piaţa cumpărătorilor se ghidează după următoarele criterii:

 • proximitatea faţă de centru şi faţă de zonele cu puncte de interes: universităţi, şcoli,  zone mai aglomerate, clădiri de birouri, centre comerciale.
 • infrastructura cartierelor
 • spaţiile verzi şi posibilitate de parcare sau garaj.

Aceste zone sunt preferate și de către studenții care își caută apartamente de închiriat. După cum precizează Alex Dragoste, Senior Broker și Induction Trainer în departamentul de închirieri apartamente, “Centru și Zorilor sunt două dintre cele mai scumpe cartiere deoarece sunt cartierele alese de studenții străini. Aceștia au bugete mai generoase, iar proprietarii cunosc acest lucru, motiv pentru care prețurile sunt în concordanță cu situația. Cartierele Gheorgheni și Mărăști, următoarele clasate sunt aproape de Iulius Mall, stații de autobus, facultăți (FSPAC, FSEGA, Dimitrie Cantemir, Universitatea Tehnică ș.a.). Andrei Mureșanu este un cartier exclusivist, care întotdeauna a fost scump și întotdeauna a fost în top.”

În ceea ce privește situația din Cluj și din împrejurimile acestuia, clasamentul conferit de creșterile prețurilor/mp, pe categoriile de apartamente, în luna august, este următorul:

 1. garsoniere – 1382 euro/mp – cu 71 euro/mp mai mult decat în iulie;
 2. apartamente 4 camere – 1153 euro/mp – cu 25 euro/mp mai mult decât în iulie;
 3. apartamente 2 camere – 1249 euro/mp – cu 23 euro/mp mai mult decât în iulie;
 4. apartamente 3 camere – 1231 euro/mp – cu 20 euro/mp mai mult decât în iulie.

Mihai Boia, Senior Broker și Team Leader-ul din Florești motivează creșterea cea mai mare/mp a garsonierelor și a apartamentelor cu 4 camere, care se situează la poli opuși, astfel: “Apartamentele cu o cameră sunt cele mai căutate datorită faptului că prețul lor este în jurul sumei de 30 000 euro. Majoritatea clienților care intenționează să achiziționeze un apartament de o cameră, își doresc acest lucru ca și investiție, suma fiind mai ușor de amortizat în timp. De asemenea, acestea se închiriază într-un timp foarte scurt și la un preț de 170-180 euro, la mică diferență de unul cu două camere (care se închiriază la 200-230 euro).

Referitor la apartamentele cu 4 camere, oferta mică face ca prețul să crească. Practic, clienții doritori de apartamente generoase cu 4 camere, suprafețe de peste 75-80 mp, se limitează la un număr mic de variante. Astfel, șansa vânzătorului de a vinde apartamentul la prețul dorit-crește! Vânzătorii, posesori de apartamente cu 4 camere, de obicei vând apartamentul pentru a se muta la casă/ duplex,  iar diferența este uneori destul de mică (15 000-20 000 euro). Clienții cumpărători care nu își permit un duplex/ casă apelează într-o ultimă instanță la apartamente cu 4 camere.”

Făcând o medie generală a indicelui din Cluj-Napoca pentru luna august, acesta este 1360 euro/mp, în creștere cu 32 euro/mp față de luna precedentă, iar media indicelui din Cluj-Napoca și împrejurimi (Florești, Baciu, Apahida) este 1247 euro/mp, cu 29 euro/mp mai mare decât în luna iulie.

*Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăţi, exprimată în euro/mp. Pentru calculul indicelui Blitz au fost analizate ofertele publice din lunile iulie – august  2017, actualizate exclusiv din baza de date Blitz.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon