fbpx Yandex.Metrica

2012-le va aduce cu sine scaderi considerabile pe piata chiriilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform predictiilor specialistilor imobiliari, scumpirea costurilor de intretinere va genera in mod ineluctabil si o scadere a chiriilor.

Avand in vedere ca bugetele romanilor vor fi considerabil afectate de aceste majorari, nu este de mirare ca cei interesati de inchirierea locuintelor vor cauta ofertele cele mai ieftine, motiv pentru care, daca e sa creditam opiniile expertilor in domeniu, proprietarii vor taia din preturi pentru a nu-si pierde atractivitatea pe piata.

Ni se aduce, insa, la cunostinta ca aceasta scadere a chiriilor pe plan national va fi simtita incepand cu anul viitor, astfel de modificari de anvergura necesitand, de obicei, o perioada mai mult sau mai putin lunga de tranzitie.

In contextul in care chiriile nu au fluctuat foarte mult anul acesta, cresterile preconizate pentru anul viitor vor destabiliza piata imobiliara in moduri nu totul imprevizibile.

Nivelul chiriilor va fi influentat tangential. Pe masura ce costurile cu intretinerea vor creste semnificativ, chiriasii vor cauta sa isi ajusteze bugetul familial. Persoanele mai in varsta, care locuiesc in spatii mai mari, vor cauta sa se mute in spatii mai mici, unde pot plati chiria. Nu cred ca se vor vedea efectele in acest an, insa aceasta situatie va genera oferte suplimentare pe piata de locuinte si cum oferta e destula si acum, valoarea activelor si chiria vor continua un trend descendent, a declarat pentru Capital Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate.

In aceste conditii de trista asteptare a viitorului, proprietarii vor fi obligati sa se adapteze la noile conditii de piata si sa scada preturile chiriilor, alternativa fiind cea de a astepta la nesfarsit cu locuintele neocupate.

Proprietarii vor fi in secundar fortati sa mai diminueze din chirie, pentru ca au nevoie de clienti si la ofertele din piata este o fuga dupa clienti. Negocierile vor fi tot mai dure si datorita acestor costuri in crestere. Din cauza ca majoritatea intelegerilor intre proprietari si chiriasi se fac la negru, aceste aspecte nu se vor reflecta in date statistice, considera Bejan.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa asteptam primele luni ale anului viitor cu sufletul la gura. Cert este ca proprietarii unitatilor locative vor trece si ei printr-o perioada nu tocmai frumoasa, viitorul fiind unul al negocierilor la sange.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Revin contractele de pre-inchiriere pe piata birourilor

Piata de birouri va inregistra in 2011 o scadere semnificativa fata de nivelul tranzactional de anul trecut. In ciuda faptului ca se vor livra cu aproximativ 40% mai putine spatii pentru birouri, realitatea din spatele aparentelor este, in fapt, mai mult decat pozitiva. Din cei 150.000 de mp livrati anul acesta, jumatate reprezinta tranzactiile blocate aproape iremediabil de criza economica,[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

BCR-ul ne anunta ca anul 2011 e ideal pentru tranzactiile imobiliare

Conform spuselor lui Lucian Anghel (via money.ro), economistul-sef al BCR-ului, anul 2011 este ideal pentru tranzactiile imobiliare. Cu toate ca inca suntem in criza, specialistii sustin ca anul se va incheia cu o crestestere economica de aproximativ 2%. Aceasta mica revitalizare nu ne va scoate din recesiune in totalitate, insa va da startul unui proces de redresare macro-economica, proces care[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Piata chiriilor se resimte de pe urma plecarii studentilor in vacanta

Piata chiriilor din centrele universale inregistreaza, in aceasta perioada estivala, o scadere de aproximativ 11%, situatie care, conform analistilor imobiliari, va reveni la un relativ normal odata cu reintoarcerea studentilor din vacanta. In aceasta ordine de idei, garsonierele din Cluj-Napoca se inchiriaza, in medie, cu 120 de euro pe luna. In prezent, pe piata exista cu 21% mai multe garsoniere[...]

Citeste mai mult