Yandex.Metrica

2.000 de firme clujene au intrat în insolvenţă

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Problemele financiare apărute în ultimii trei ani au atins în special societăţile din judeţul Cluj care activează în sectoarele sensibile: construcţii, transporturi, alimentaţie, comerţ.

Judeţul Cluj a ajuns pe locul patru la nivel naţional după numărul agenţilor economici care nu şi-au mai putut achita datoriile faţă de bănci sau furnizori. Specialiştii în insolvenţă avertizează că aceste probleme ar putea dicta soarta societăţilor şi pe parcursul lui 2011.

Chiar dacă, în ansamblu, economia judeţului s-a îmbunătăţit în 2010 comparativ cu ultimii doi ani, cifra de afaceri raportată de firmele din Cluj fiind peste valorile din 2008 şi 2009, ultimele date publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată un context comparabil cu cel al anilor trecuţi. Dacă pe parcursul primelor nouă luni din 2008 se înfiinţau în Cluj 4.000 de societăţi, în acelaşi interval din 2009 cifra a scăzut la 1.717, iar în 2010 a ajuns la 1.586. Cu alte cuvinte, numărul firmelor înfiinţate de clujeni în 2010 este cu 60% mai mic decât în 2008.

Numărul societăţilor comerciale din judeţ care s-au trezit în situaţia de a nu-şi mai putea onora datoriile financiare a crescut în acest an. Datele ONRC arată că în primele nouă luni din 2010 pentru 732 de agenţi economici s-a declanşat procedura de insolvenţă, comparativ cu 702 anul trecut. Cu acest volum al insolvenţelor, Clujul se situează acum pe locul patru la nivel naţional, după Bucureşti (1.816 cazuri), Bihor (1.008) şi Constanţa (775). Un studiu realizat de compania Coface România scotea în evidenţă faptul că societăţile cele mai afectate de dificultăţile de plată au fost cele din comerţ, construcţii şi transporturi.

În Cluj, de la 1 ianuarie 2008 şi până la sfârşitul lui septembrie 2010, peste 2.200 de societăţi au ajuns în această situaţie, vârful fiind atins în 2009, când s-a ajuns la 900 de cazuri. “Înainte de vacanţa judecătorilor, care începe în iulie, s-au înregistrat mult mai multe cereri de insolvenţă decât după aceea. S-a schimbat mult raportul între cei care solicită intrarea în insolvenţă. Astfel, dacă până în 2009 procedura de insolvenţă se deschidea în opt cazuri din 10 la cererea creditorilor, acum în 45% dintre cazuri se deschide la solicitarea debitorilor. Debitorii au conştientizat că în acest fel se pot proteja şi se pot folosi de acest instrument. Noi sperăm totodată să vedem o creştere a cazurilor de reorganizare cu 10%. Important este ca acestea să fie cerute la timp”, subliniază Nicolae Rusu, asociat în Casa de Insolvenţă Transilvania.
Singurul indicator cu o evoluţie pozitivă a fost cel al lichidărilor de societăţi. Dacă în 2008 se înregistrau 2.509 lichidări la Cluj, în 2010 numărul lor a coborât la 247. “Cazul cel mai des întâlnit e cel al dizolvărilor judiciare, care este determinat de nedepunerea situaţiilor financiare. Este o procedură de durată care poate ajunge la şapte luni din momentul declanşării”, subliniază Marius Deac, director al Registrului Comerţului Cluj.

“Este o perioadă dificilă, mai ales pentru firmele mici, care nu au resurse, nu sunt cunoscute pe piaţă. E greu ca la sfârşit de an, că ai avut sau nu vânzări, că ai ieşit sau nu pe profit, să îi virezi statului 2.200 de lei. Am prieteni care vor să înceapă o activitate anul acesta, dar tocmai din cauza impozitului forfetar au devenit persoane fizice autorizate. Este dificil ca din prima lună de activitate să începi să plăteşti taxe. Nu este un lucru stimulativ atunci când nu ai capital, iar lumea nu te cunoaşte”, spune Traian Docolina, director al societăţii Depozitul de Plante.

Sursa: Ziua de Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

2010 s-a incheiat cu preturi de 780-990 euro/mp, cu pana la 50% sub nivelul din perioada de boom

Indicele national se mentine peste pragul de 1.000 de euro, la 1.033 euro/mp. In trei ani, cea mai abrupta scadere de pret s-a consemnat la locuintele din Bucuresti, care raman insa cele mai scumpe din tara, 1.154 euro/mp Preturile apartamentelor in toate marile orase din tara, inclusiv Bu­cu­resti, au atins la finalulul anului trecut cel mai mic nivel al ultimilor[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Cluj sau Judetul cu cele mai multe locuinte construite in anii de criza

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, ni se aduce la cunostinta faptul ca judetul Cluj este pe primul loc in clasamentul unitatilor administrativ-teritoriale cu cele mai multe locuinte construite in periada de criza economica. Potrivit unei analize efectuate de Econtext pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica, Clujul se mandreste cu cea mai dinamica piata[...]

Citeste mai mult