Yandex.Metrica

11 banci acorda credite prin “Prima Casa 4”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Am fost informati saptamana trecuta ca CEC Bank si-a revizuit normele interne si ca, imediat ce va primi acordul BNR, va oferi primele credite clientilor care vor sa achizitioneze apartamente sau case in lipsa unui capital monetar personal.

Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii au declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu mai putin de 11 banci si-au anuntat in mod oficial intentia de a participa la faimosul si infamul proiect Prima Casa 4:

Pana in prezent 11 banci, reprezentand peste 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului, iar FNGCIMM a finalizat toate procedurile interne legate de Programul Prima Casa 4. Dupa publicarea Protocolului in Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil sa asigure demararea programului”.

Proiectul de protocol-cadru a fost trimis institutiilor financiare in data de 2 mai a acestui an. Noile exigente impuse de Guvern au fost analizate de catre expertii bancilor iar forma finala a respectivului protocol a fost trimisa, in 9 mai, Ministerului Finantelor Publice.

Precizam faptul ca bancile au obligatia de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei, actualizarea normelor fiind legata de modificarile cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 si HG 404/2011, fara a exista implicatii legate de publicarea Protocolului-cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, mentionate anterior“, se precizeaza in comunicatul livrat de FNGCIMM.

Nimic nu este facil si eficient in Romania, sau cel putin nimic din ceea ce implica si institutiile guvernamentale. A insista pe componentele birocratice ale proiectelor demarate sau sustinute de stat este o mare pierdere de vreme. In aceasta ordine de idei, suntem imformati ca traiectoria protocului-cadru este lunga si sinuoasa.

Documentul trebuie, in primul rand, aprobat printr-un Ordin comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Dupa publicarea acestuia in Monitorul Oficial, protocolul-cadru, adnotat si adaugit, trebuie semnat de catre FNGCIMM cu institutiile financiare care si-au anuntat intentia de a participa la programul Prima Casa 4.

Acestea fiind spuse, remarcam faptul ca suntem in exact aceeasi situatie in care am fost acum doua sau trei saptamani. Desi informatiile ne sunt livrate in mod insistent, nu stim daca proiectul Prima Casa 4 va fi demarat au ba in viitorul apropiat.

Desi premierul Emil Boc a declarat ca programul guvernamental va intra in functiune imediat dupa sarbatorile pascale, lucrurile au fost tergiversate atat de mult incat acum nu mai credem nimic din ceea ce ni se spune.

Stim doar ca primele credite vor fi acordate dupa ce noile norme metodologice vor fi aprobate, semnate si publicate in Monitorul Oficial.

Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casa. Imediat dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, bancile pot sa se inscrie in noua forma a programului ce partajeaza garantiile de stat in mod egal intre Guvern si banci. Dam posibilitatea in continuare sa se acorde garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro si alti 40.000 de beneficiari sa poata intra in cadrul programului Prima Casa“, a declarat Emil Boc

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Prima Casa 4 se pregateste de start

Conventia privind implementarea programului Prima Casa 4 a fost aprobata de Ministerul Finantelor Publice si de cel al Economiei, protocolul – cadru a fost publicat in Monitorul Oficial, iar nu mai putin de 11 banci si-au exprimat insistent intentia de a participa la acest proiect guvernamental. Startul mult-asteptatului si mult-controversatului program Prima Casa 4 va fi dat imediat de protocolul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Programul "Prima Casa 4" a fost blocat

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun. Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Mai aproape ca oricand de "Prima Casa 4"

Am fost informati ieri ca nu mai putin de 8 banci si-au anuntat, in mod oficial, intentia de a participa la programul Prima Casa 4. Cu toate ca statul a decis sa reduca la jumatate garantarea creditelor acordate, institutiilor financiare cu risc redus au decis sa-si reevalueze particularitatile tehnico-juridice pentru a se putea inscrie in acest proiect imobiliar cvasi-guvernamental. Conform[...]

Citeste mai mult
coming back soon